Kinder zeilles op het Gardameer

Jong geleerd is oud gedaan. Stuur je kids met ons het meer op! 

Is het Gardameer geschikt voor kinderen om te leren zeilen? Is het niet te groot en te diep? Dat zijn vragen die wij vaak gesteld krijgen. Het antwoord is simple: Alle ruimte en stabiele wind maken het Gardameer ideal om te leren zeilen. Onze school bevindt zich in de baai van Limone op het strand onder hotel Villa Romantica. In deze baai staat bijna altijd een lichte wind die slechts kleine golfjes veroorzaakt. De eerste meters worden hier gezeild, zijn de cursisten er aan toe dan gaan we meer richting het Noorden waar de wind sterke is door het Venturi effect. (Een soort van tunnel effect waarbij de stijle bergwanden de wind samen drukt en versterkt)

Het Gardameer is diep en daarom is het ook verplicht om een zwemvest aan te hebben. De cursisten dragen er een, en ook de instructeur. Wij vinden dat zeker voor kinderen het belangrijk is om het goede voorbeeld te geven. 

De meest bekende kinder zeilboot is de Optimist. Wij hebben de net iets grotere zeilboot de Splash. Het voordeel van deze boot is dat je er met gemakt 2 kids plus instructeur in kwijt kan. En de eerste les vinden sommige kinderen het fijn om niet direct alleen in de boot te zitten. Als ze er dan aan toezijn neemt de instructeur of een extra Splash om zelf in mee te zeilen of een motorboot. De cursisten krijgen een Radiohelm op en de instructeur heeft de radio om ze tips te geven. Bijvoorbeeld: Wij gaan oploeven, zet de zeilen bij, trek de schoot aan en duw het roer lichtjes van je af totdat je ziet dat we richting Limone gedraaid zijn. 

Leren zeilen kan al vanaf 6 jaar oud. Wij hebben kleine wetsuits (de kleinste is voor kinderen vanaf 128 cm), en XS zwemvesten en neopreen schoentjes. 

Wat voor een cursussen hebben we? Eigenlijk alle: het begint met een test les om het zeilen uit te proberen, meerdaagse cursussen om een zelfstandige zeiler te worden en wedstrijd training. Als les materialen hebben we de VDWS kinder zeil cursus en de VDWS zeil cursus. 

Is de groep groter dan 2 kinderen en willen ze allemaal een instructeur er bij op de boot. Dan kan de leraar er ook voor kiezen de Topcat K! te pakken. Deze catamaran bied plek voor 4 kinderen plus leraar. net als de Splash zijn er hangbanden om aan te hangen, maar extra heeft deze boot ook 2 trapezes. Heerlijk buiten de boot in trapeze hangen en over het Gardameer scheren is een super ervaring voor jong en oud. 

Voor de Splashes en Catamaran hebben we geen maximum leeftijd. Ook volwassenen passen in een Splash. 

Wat kun je verwachten wat je kids bij ons leren? Dit hangt een beetje af van de leeftijd en de groepsgrote. Hoe groter de groep hoe meer lol maar hoe langer het duurt om dezelfde doelen te halen. 

Les een begint met het leren hoe de belangrijkste onderdelen heten. Het roer, het zwaard, de mast, de giek, het zeil, het vaantje en de schoot. Daarna op het water leer je waar de wind vandaan komt en wat je juiste plek in de boot is om te zitten. Je leert de boot besturen en met de schoot de stand van het zeil en de kracht van de wind in het zeil te regelen. Ook leer je om overstag te gaan en zo de wind van de andere kant in de zeilen te krijgen. De eerste les krijgen de kids hier ervaring mee. De instructeur geeft nog wel natuurlijk veel tips. 

De tweede les leren ze de verschillende zeil koersen (aan de wind, halve wind, ruime wind, voor de wind) en de bij behoren de zeilstanden en zwaard standen. En wordt kennis gemaakt met het gijpen. 

De derde les komen meestal de hangbanden erbij en leren ze de boot besturen vanuit de hangende positie. De overstag wordt ge perfectioneert en die kunnen ze meestal daarna zelfstandig goed uit voeren. 

Les 4: Omslaan hoort erbij. En oefenen zorgt ervoor dat je er niet meer bang voor hoeft te zijn als het gebeurt omdat je dan weet hoe je de boot weer over eind krijgt en hoe je weer in je boot komt. Weet je dat er allemaal leuke oefeningen zijn zoals ademen onder een omgeslagen boot? De kuip is namelijk een grote luchtbel! 

Les 5: De verschillende koersen en de gijp worden geperfectioneerd. Voorrangsregels zoals bakboord/ stuurboord en loef wijk lij worden toegepast. Nog een beetje theory over de het weer. Waar je weersvoorspelling kunt controleren. En dan is het tijd voor de test. na deze kleine schriftelijk test krijgen ze een certificaat of Diploma van VDWS. 

Heb je nog vragen? Stuur me een email op info@limonewatersports.com of stuur een bericht via facebook: www.facebook.com/KitesurfVillaRomantica. Bellen of smssen/ whats appen kan natuurlijk ook: +39 3488975467

 

groeten uit Limone, Maayke & Team

 

kinder zeil les in Limone, Gardameer